Athens – 11/02/2013 Press Release

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, πραγματοποιείται η 5η κατά σειρά συζήτηση του φετινού κύκλου δημοσίων συζητήσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές», που οργανώνουν η Kantor, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, με θέμα «Χωρίς ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη». Ο κύκλος δημοσίων συζητήσεων 2012-2013 πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος του Megaron Plus και στοχεύει στην ενίσχυση του προβληματισμού και στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη) με ομιλητές τους κυρίους: Νικηφόρο Διαμαντούρο, Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάρη Θεοχάρη, Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και Χαρίδημο Τσούκα, Καθηγητή στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το ελληνικό δημόσιο παραμένει ο μεγάλος ασθενής της χώρας, παρά τις πολλές επιμέρους παρεμβάσεις στο παρελθόν, οι οποίες πάντως δεν οδήγησαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Το μεγάλο κράτος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αυτό συνεπάγεται, αλλά και από τις οποίες συντηρείται, συνιστούν δυσβάσταχτο βάρος στην οικονομία της χώρας και ανταγωνίζονται τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.

Σήμερα εκπονείται πρόγραμμα συνολικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης με κεντρική εποπτεία και με την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης. Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια στις συναλλαγές, ο αποτελεσματικός έλεγχος των αγορών, η χρήση κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων στις διαδικασίες ελέγχου και η βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες είναι επείγοντες στόχοι από την επιτυχία των οποίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η συνολική πορεία της χώρας προς οικονομική ανάπτυξη.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές που έχουν προσκληθεί θα κληθούν να αναδείξουν τη σημασία και την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος, τους τρόπους αντιμετώπισής του καθώς και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Χαράλαμπος Ντόλκας, Πρόεδρος ΔΣ της Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Ο συνολικός κύκλος

Ο κύκλος δημοσίων συζητήσεων 2012 -2013 περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις και θεματικές περιοχές:

  1. «Για ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα» (πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2012)
  2. «Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση» (πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2012)
  3. «Για ένα νέο Ελληνικό Πανεπιστήμιο» (πραγματοποιήθηκε 13 Δεκεμβρίου 2012)
  4. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί» (πραγματοποιήθηκε 17 Ιανουαρίου 2013)
  5. «Χωρίς ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη» (21 Φεβρουαρίου 2013)
  6. «Πώς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας;» (21 Μαρτίου 2013)
  7. «Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη» (11 Απριλίου 2013)
  8. «Γιατί δυσλειτουργεί η Δικαιοσύνη;»(16 Μαΐου 2013)

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται από τα ταμεία του Μεγάρου.