Athens – 07/06/2011: Ways to get through Greece’s Debt Crisis were discussed in a Kantor event in Athens

Η ελληνική εταιρεία συμβούλων KANTOR Management Consultants, συνεχίζοντας την πολύχρονη παράδοση οργάνωσης κύκλων ομιλιών και συζητήσεων για σημαντικά και επίκαιρα θέματα της πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Κρίση Χρέους και Διέξοδοι». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Goethe τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011, με πάνελ διακεκριμένων ομιλητών. Το θέμα παρουσίασαν ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο Καθηγητής και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο Καθηγητής Νίκος Βέττας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής.

Η Kantor είχε διοργανώσει και τον Απρίλιο ανάλογη δημόσια συζήτηση με θέμα «Η Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, Αλήθειες και Ψέματα» και ομιλητές τον Καθηγητή και πρώην Υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά εναλλακτική λύση από το Μνημόνιο». Κάθε άλλος δρόμος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Τόνισε επίσης την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, η οποία είναι επιθυμητή, σε μια ελάχιστη πλατφόρμα δώδεκα σημείων. Αυτά περιλαμβάνουν την συνεπή εφαρμογή του Μνημονίου, τις μεταρρυθμίσεις – αποκρατικοποιήσεις ευρέος φάσματος, την άρση αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και τον σχεδιασμό 10ετούς αναπτυξιακού προγράμματος. Επιπλέον, μιλώντας για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε την ανάγκη μετακίνησης 10-15% του εργατικού δυναμικού σε κλάδους που παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα και υποκατάστατα εισαγωγών.

Όσον αφορά στα προβλήματα που προκύπτουν στην Ευρωζώνη, με ένα νόμισμα ουσιαστικά χωρίς κράτος και χωρίς μηχανισμούς επίλυσης κρίσεων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην δημιουργία και στην ενίσχυση μηχανισμών επίλυσης κρίσεων, όπως το EFSF και το ESM, την εμβάθυνση της ενοποίησης με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική διακυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ ή άλλο μηχανισμό της Ευρωζώνης. Κλείνοντας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την μοναδική ευκαιρία που δίνει η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ στην χώρα μας, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την αναχρηματοδότηση των παλαιών μας χρεών, αρκεί να μην παράγουμε νέα.

Ο κ. Νίκος Βέττας τόνισε ότι «στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις». Θεωρεί «αδύνατη τη λύση του χρέους χωρίς οικονομική ανάπτυξη και αδύνατη την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να προηγηθεί δημοσιονομική εξυγίανση». Μίλησε για ανάγκη πρωτογενούς πλεονάσματος και διαχείρισης χρέους ως δυο βασικούς άξονες αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ μίλησε για λύση του προβλήματος σε ορίζοντα 10ετίας. Επίσης, αναφέρθηκε σε τέσσερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική της χώρας και συγκεκριμένα 1) το σταδιακό χτίσιμο θεσμών, οι οποίοι θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τα κόμματα, 2) το σχεδιασμό κινήτρων, τα οποία επηρεάζουν τις συμπεριφορές όλων, 3) την εξασφάλιση αλλαγών σε μικρές ομάδες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως θύλακες προώθησης των συνολικότερων αλλαγών και 4) την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές αυτές, ώστε η οικονομική πολιτική να κινηθεί σε γρηγορότερους ρυθμούς από τις εξελίξεις. Θεωρώντας θετική την στάση των εταίρων και πιστωτών μας που μας παρέχει μια «περίοδο χάριτος», ο κ. Βέττας τόνισε την ανάγκη για τάξη στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Κοιτάζοντας το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους, που συντίθεται από ένα χαμηλό συγκριτικά ιδιωτικό και το διογκωμένο δημόσιο χρέος, κυμαίνεται συνολικά στα επίπεδα πολλών δυτικών χωρών, ενώ ανέφερε ότι το συσσωρευμένο χρέος στις δυτικές κοινωνίες αναδεικνύει την ανάγκη για σύγκλιση με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Θελήσαμε να γίνουμε Ευρώπη χωρίς ευρωπαϊκές λογικές», τόνισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε στον λαϊκισμό, τον κρατισμό, το φόβο του πολιτικού κόστους και τους λανθασμένους χειρισμούς την ώρα της κρίσης ως αιτίες της σημερινής κατάστασης, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, το έλλειμμα του 2011 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2010. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για «εθνική συστράτευση» και την υιοθέτηση μέτρων οικονομικής σωτηρίας για τα οποία «θα υπάρχουν – και αυτό είναι ίσως το πιο βασικό – εγγυήσεις αποτελεσματικής εφαρμογής». Όσον αφορά στα μέτρα οικονομικής σωτηρίας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πάταξη φοροδιαφυγής, τις συγχωνεύσεις φορέων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, τις συμβάσεις παραχώρησης και τα έργα ΣΔΙΤ, καθώς και προτάσεις για άμεση αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας, πρόγραμμα θερινής κατοικίας και απλούστευση αδειοδοτήσεων. Ο κ. Χατζηδάκης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ένα μέτριο πρόγραμμα που εφαρμόζεται έχει καλύτερα αποτελέσματα από ένα τέλειο πρόγραμμα που δεν εφαρμόζεται». «Χρειαζόμαστε Κυβέρνηση που να κυβερνά», αφού ο χρόνος τρέχει εις βάρος μας, τόνισε. «Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εθνική ενότητα», καθώς κι ένα πολιτικό σύστημα που θα ξεπεράσει τον εαυτό του.

Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος μίλησε για ανάγκη δημιουργίας νέου πνεύματος στην κοινωνία, το οποίο όχι μόνο θα συνενώσει, αλλά και θα καθοδηγήσει τη χώρα, ενώ τόνισε την έλλειψη εθνικής αυτογνωσίας και κοινής γραμμής αντίληψης για το πού βρίσκεται η χώρα σήμερα και πού θέλει να πάει. «Την μεταρρύθμιση πρέπει να την πιστεύεις, αλλιώς καίγεται στα χέρια σου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στη δυσκολία εφαρμογής πρωτοβουλιών που ψηφίζονται κατά καιρούς στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα απελευθερώσουν δυνάμεις στην κοινωνία, οι οποίες μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επόμενες γενιές. Συνέχισε λέγοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις, ή αλλιώς, ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι μόνο για το οικονομικό αποτέλεσμα που θα φέρουν, αλλά για την απελευθέρωση ενός νέου πνεύματος, με βαθύ εξυγιαντικό χαρακτήρα. Η απόκλιση των οικονομικών αποτελεσμάτων από τους στόχους του εθνικού προϋπολογισμού υποδηλώνουν μια στατικότητα. «Βρισκόμαστε σε οικονομικό παγετώνα που θα μας καθηλώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, και «πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών.». Στην ομιλία του, εστίασε στην ανάγκη ενός 10ετούς οικονομικού προγράμματος, ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι πειθαρχημένο, συγκροτημένο, χρονοστοχευμένο, το οποίο να ενσωματώνει τα μέτρα οικονομικού ελέγχου του Μνημονίου και όχι μόνο. Ειδικά για την μέχρι σήμερα εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε τη μη ρεαλιστική οριοθέτηση στόχων, η επίτευξη των οποίων ήταν, εκ των πραγμάτων, πολύ δύσκολη. Μίλησε επίσης, για συλλογικές ευθύνες, αυτές της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος, αλλά και για την ευθύνη των δυνάμεων της ίδιας της κοινωνίας. «Κανένας λαός δε σώζεται εάν δε θέλει ο ίδιος πρώτα να σωθεί», είπε κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος.